söndag 25 oktober 2009

Vad har djur ambulansen att dölja?

Förhoppningsvis inte mer än bara dåligt omdöme...

Igår blev vi uppmärksammade på att det på djurambulansens hemsida, utan vårt tillstånd, hade lagts ut en del av den personliga mailkontakt vi har haft med denna föreningens ordförande angående ev. delaktighet i infångning och avlivning av förvildade katter. På djurambulansens hemsida blir Göteborgs Katthjälp nu utpekat som skyldig till pajkastning, spridning av rykten utan granskning mm.

Lite bakgrund:
Sedan länge försöker vi få klarhet i var de förvildade katterna i Hisings Backa tar vägen. Vad vi hittills, efter mycket grävande och kontakt med olika kanaler, med säkerhet har kommit fram till är att saneringsbolaget Klinab AB fångar in katter i Backa i uppdrag av bostadsbolag Poseidon och att dessa katter lämnas in för avlivning hos veterinär.

Vad som fortfarande är oklart och vad vi försöker få klarhet i är t ex vilken klinik som avlivar katterna och om det finns fler parter som fångar in katterna. Ur informationen vi fått från Klinab skiner igenom att det inte enbart är de som fångar in katterna.

Vi har från flera olika kanaler som är oberoende av varandra fått tips om att djurambulansen eller någon som är aktiv i denna förening skulle vara bekant med vad som händer katterna i Backa, t.o.m. lämnat uppgifter om hur många katter som hade avlivats. Just för att vi inte ägnar oss åt pajkastning eller spridning av rykten skickades ett mail till djurambulansens ordförande med en del frågor angående ämnet. Samtidigt frågade vi källan att på nytt bekräfta det som h*n fick höra som förstahandsinformation, alltstå direkt ur djurambulanskretsen.

Därefter uppstod en mailväxling mellan Göteborgs Katthjälp och Djurambulansen, varav bara en del ligger publicerat på djurambulansens hemsida med hänvisning till att katthjälpen ägnar sig åt spridning av falska rykten.

Igår skrev vi ett inlägg på djurambulansens hemsida och kopierades in resterande mailväxling vilket inte uppskattades av djurambulansen då dessa senare plockades bort. Föreningens webmaster hade som förklaring att det naturligtvis (!) var han som valde vilket material som skall publiceras! Idag kopierades in den på nytt och togs den återigen bort….

Om man har ryggen fri, varför publicerar man då bara en del av mailkonversationen och plockar man i två omgångar bort illa kvick den resterande delen som hade lagts upp av Göteborgs Katthjälp? Om man nu väljer att lägga ut det och t.o.m. ber folk att skriva vad de tycker om det, då ska man se till att all information finns med! Hur ska man annars kunna ge folk en ärlig chans att ta ställning?

Hade vi velat sprida rykten eller ställa djurambulansen i dåligt dager så hade vi ju själv kunna lägga ut all info på vår hemsida vilket vi inte har gjort. Vi har på INGET SÄTT spridit rykten!

Hade det ålegat oss så hade vi inte gått ut med denna konversation överhuvudtaget. Men efter att ha blivit censurerade i två omgångar och blivit utpekade för pajkastare och spridare av falska rykten, samt att folk på djurambulansens hemsida uppmanas att ta ställning till ofullständig information väljer vi att lägga ut konversationen här så att alla kan läsa den och bilda sin egen uppfattning.

Länk till Djurambulansens artikel på deras hemsida: http://www.djurhjalp.se/sv/Framsida/falska-rykten/Alla-sidor.html

Mailväxlingen:

Från: Göteborgs Katthjälp
Skickat: den 10 oktober 2009 21:07
Till:
Kopia:
Ämne: Hantering hemlösa katter

Hej!

Vi har fått från olika håll fått in uppgifter om att Djurambulansen har fångat in ett hundratal katter i Backa-området i Göteborg.
Vi skulle gärna vilja veta vilka rutiner ni har vid infångande och vidare hantering av hemlösa/förvildade katter.

Framförallt följande frågor skulle vi gärna ha ett svar på:

- Fångas det in katter året rund?
- Hur bedömer man om en katthona har ungar?
- Hur kontrollerar man om katten är id-märkt?
- Hur bedömer man att katten är förvildad och eller hemlös?
- Hur länge förvaras katterna innan de avlivas?
- Var och hur förvaras katterna?
- Med stöd av vilken lag/lagar fångas och avlivas katterna?
- Annonserar ni i området innan det ska fångas in katter?
- Hur avlivas katterna?

Tack på förhand för svar,

Mvh,
Styrelse för Göteborgs Katthjälp


Svar Djurambulansen:

Hej,

Jag måste säga att det är anmärkningsvärt påstående Ni kommer med och är gränsfall det man kallar förtal.
Djurambulansen har human hantering utav djur som ledstjärna och åtar sig ej uppdrag av kommersiell karaktär då vi är en ideell förening. Samtliga av körningar är subventionerade av våra medlemmar. Undantaget av detta är polisens hittehundar som vi transporterar till Göteborgs Djurskyddsförening mot en mindre ersättning.

Djurambulansen har därmed aldrig varken transporterat eller hanterat några katter för avlivning. Om du hade tagit dig tid att sätta dig in i vår verksamhet innan du slänger dig med nedanstående frågor så hade du också förstått att vi inte avlivar eller på annat sätt gör ingrepp på några djur utan att vi enbart är en transportservice till veterinära enheter. Körningarna är på uppdrag av SOS, Polisen eller våra medlemmar inga andra uppdragsgivare finnes.
Detta, då innan vi fanns, gjordes av polisen och nedprioriterades ofta med stress och lidanden till följd för det skadade djuret.

Jag tycker seriös att Ni skall överväga hur ni samlar in information i ärenden gällande nedanstående mail. Det kan tolkas som ytterst anklagande och kränkande och skapar absolut ingen samarbetsvilja. Vidare skulle jag vilja ha kontaktinformation på den part/er som ni hävdar att ha försett er med information om att vi bedriver verksamhet med att avliva katter. Då vi är en ekonomiskförening, med full insyn, så välkomnar jag Er att kontakta oss och få en presentation om vilka vi är och hur vi jobbar.

Mvh,
Will Wright

Initiativtagare


Från: Göteborgs Katthjälp
Skickat: den 13 oktober 2009 14:39
Till:
Kopia:
Ämne: Re: SV: Hantering hemlösa katter

Hej igen!

Jag har förstått att du nu har varit i kontakt med en av de personerna som informerade oss om den s.k. inblandning av djurambulansen med de förvildade katterna i Backa. Även om vi uttryckligen har bett personen att bekräfta eller avvisa informationen, visar det sig nu ha varit ett missförstånd mellan er två. Och det är bara glädjande!

Enda frågetecken som då kvarstår för oss är om det stämmer att namn djurklinik, som XX enligt uppgift äger, tar emot katter för avlivning från Klinab AB, som fångar in katter i uppdrag av Poseidon i Backa. Hoppas att även detta bara är rykten och att vi kan fortsätta hänvisa till djurkliniken som en djurvänlig veterinärklinik.

Vi tycker det är viktigt att ha klarhet i saker, framförallt när det uppstår frågetecken om såpass viktiga saker som avlivning av friska djur. Hoppas du inte ser något anmärkningsvärt i det.

Styrelse för Göteborgs Katthjälp genom Miranda Oude Tanke


Djurambulansens svar:

Jag kan ännu en gång konstatera att felaktig information delges. Det är inte fråga om missförstånd då vi på inget sätt har uttryckt eller varit delaktig i någon slags aktivitet kring detta, det rör sig om förtal. Förtal är likaså brottsligt och kan därmed polisanmälas.

Som du säkert känner till så lyder all vårdverksamhet, både human och veterinär, under sträng sekretess. Vad jag förstår så har du redan varit i kontakt med djurkliniken i detta ärendet och även fått svaret att De får inte lämna ut någon information rörande vilka deras kunder eller patienter är.
Det svaret kvarstår.


Det jag kan säga är dock att det är högst anmärkningsvärt att Göteborgs Katthjälp driver denna fråga mot djurambulansen, djurkliniken, m.fl. när den parten ni borde diskutera med är kommunen, jordbruksverket samt länsstyrelsen. De är de myndigheterna som ger tillstånd till olika typer av hantering av djur som klassas som sanitära olägenheter, vilket vilda katter i så kallat tätbebyggt område, faller under.

Om Ni vill komma till botten med denna fråga borde ni driva den professionellt med vässade pennor mot de som sätter/driver lagen. Jag hoppas att med detta svar vi kan lägga dessa tråkiga mail bakom oss och fokusera på det som är konstruktivt och utvecklande samt sätter human hantering av skadade djur på agendan.

Mvh,


Ämne: Re: SV: SV: Hantering hemlösa katter
Från: Styrelse Göteborgs Katthjälp
Datum: Wed, 14 Oct 2009 19:10:14 +0200
Till:


Vi på Göteborgs Katthjälp känner att vi har en skyldighet gentemot våra medlemmar (och oss själva), när det kommer in uppgifter till oss, att försöka ta reda på hur saker ligger till. Det har ingenting med förtal att göra. Förtal anser jag är att gå ut till t. ex. media med avsikt att skada en annan part genom att sprida osanningar. Det vi gör är att ställa frågor till att få klarhet. Jag kan verkligen inte förstå vad som ska vara brottsligt med att försöka få klarhet i saker?

Vad som gäller detta ärende försöker vi få klarhet i var katterna som fångas in i Backa tar vägen. djurkliniken har svarat att vi skulle kontakta Klinab istället till att få svar ang. katterna då kliniken hade tystnadsplikt om deras patienter. Jag tolkade detta som en bekräftelse att man tar emot katter från Klinab annars hade man ju kunnat svara att man inte tar emot katter från Klinab. Jag beklagar att jag mistolkade klinikens svar. Jag ska försöka få ett svar från Klinab. Har hittils inte lyckats med det och jag betvivlar att de någonsin kommer att berätta vilken klinik det är de lämnar katterna till.

Naturligtvis driver vi frågan om hantering av hemlösa och förvildade katter även på politiskt och myndighetsnivå. Vi är t ex remissinstans i den kommande utredning av djurskyddslagen. Bifogar,en skrivelse från oss angående detta samt en skrivelse om TNR till jordbruksverket så att du kan bilda dig en uppfattning om våra synpunkter. Det är dock något svårt att lösa frågetecket om var de förvildade katterna i Backa tar vägen på detta nivå. Vi kommer att fortsätta gräva i det oavsett vad andra tycker om det. Vi tycker att vi har den skyldigheten genom att de drabbade katterna inte kan föra sin egen tala. Det hade varit skönt att få lite hjälp av andra organisationer men intresset i att få fram sanningen verkar litet.

Vad gäller klassering av förvildade katter som sanitär olägenhet har jordbruksverket och den f.d. djurskyddsmyndigheten uttalat att dessa katter i första hand är ett djurskyddsproblem. De ska således inte ses som santitära olägenheter men som djur som far illa och som behöver hjälp.

Mvh,
Miranda

14 kommentarer:

 1. Vår djupaste respekt för er i Göteborgs Katthjälp. I vårt tycke har ni agerat mycket föredömligt och även haft ett professionellt förhållningssätt i detta.

  Med vänliga hälsningar Anita Karhu och Thomas Edlund

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat... Tror ni på fullaste allvar att dom som jobbar på djurambulansen som inte får öre i betalning skulle åka o hämta friska katter för avlivning dygnet runt....?! Sunt förnuft. Lämna djurambulansen utanför tack.... Ni tycker att ni gör en insats för djuren o det gör dom oxå, så varför snacka skit. Om det är djukliniken ni vill åt ta det med dom istället. Jag kan tycka att en ursäkt hade varit på sin plats.
  Mvh. J

  SvaraRadera
 3. Fattar inte var de menar att Göteborgs Katthjälp spridit detta någonstans..? Vore ju bra om de kunde ange det innan de anklagar någon för att sprida rykten! Det är ju först nu det kommer ut när de själva lagt ut det på sin hemsida.

  SvaraRadera
 4. Johanna Andersson25 oktober 2009 21:46

  Jag står i alla fall bakom Göteborgs Katthjälp i detta och vet att många andra också gör det! Vet att katthjälpen inte sprider några rykten utan ställer frågorna direkt till den det handlar om!

  SvaraRadera
 5. Naturligtvis handlar detta inte längre om huruvida djurambulansen eller deras personal skulla vara inblandat i avlivning av friska katter eller inte. Vad det handlar om är sättet djurambulansen har valt att uppmärksamma och senare hantera det hela.

  Djurambulansen ber läsarna att kommentera till ofullständig information. Information som utgörs av en del av personlig kommunikation som läggs ut utan andra partens tillstånd.
  Föreningens webmaster kommenterar att "Göteborgs Katthjälp är välkomna at förtydliga sina motiv till detta". När Göteborgs Katthjälp går in till att förtydliga sina motiv och låter läsarna ta del av all information, så tas dessa inläggen bort med förklaringen att det naturligtvis är webmastern som bestämmer vad som publiceras.

  Djurambulansen uppger i artikeln att "man inte vill tro på vår redogörelser utan fortsätter sprida dessa okritiskt vidare". På inget sätt underbyggs det av djurambulansen var Göteborgs Katthjälp skulla ha spridit dessa rykten eller har bemödat sig med pajkastning. Det som djurambulansen anklagar Göteborgs Katthjälp för är vad de håller på med själv. Pajkastning och spridning av rykten utan att kritisk granska uppgifter. Och inte bara det, de väljar också att plocka bort de inlägg som antagligen inte har varit i deras fördel. Skrämmande.

  Sättet som föreningen har agerat på skadar deras trovärdighet.

  SvaraRadera
 6. För att klargöra!

  Det som tagits bort är INTE kommentarer på Djurambulansens hemsida det är att Miranda på eget bevåg publicerat utdrag ur mejlkonversation som jag valt att ta bort för att undvika ytterligare ryktesspridning.

  Jag som djurvän respekterar att djurvänner arbetar för att förbättra ett kyligt klimat med misnakde resurser för att ta hand om lidande djur. Men vill inte att mitt arbete beskrivs som en rullande dödsskvadron. Det tror jag att även Göteborgs Katthjälps medlemmar reagerat mot.

  Jag har försökt hålla en ton som inte skall visa hur förolämpad jag känner mig. Ett längre och, för mig, en sista kommentar i frågan finns på vår hemsida.

  MVH

  Jerker Lundin
  Djurambulansen

  SvaraRadera
 7. Camilla Andersson29 oktober 2009 17:52

  Detta inlägg har jag en åsikt om:
  Anonym sa...
  Ärligt talat... Tror ni på fullaste allvar att dom som jobbar på djurambulansen som inte får öre i betalning skulle åka o hämta friska katter för avlivning dygnet runt....?! Sunt förnuft. Lämna djurambulansen utanför tack.... Ni tycker att ni gör en insats för djuren o det gör dom oxå, så varför snacka skit. Om det är djukliniken ni vill åt ta det med dom istället. Jag kan tycka att en ursäkt hade varit på sin plats.
  Mvh. J

  den 25 oktober 2009 20:35

  Mitt svar på detta:

  MEN HALLÅ!
  Om man nu skulle göra ett arbete i uppdrag för tex Poseidon i Backa så skulle man nog inte göra det gratis.Eller hur? Så ponera nu att Djurambulansen skulle(OBS! Jag säger INTE att de är det) vara inblandade i att fånga in katter för avlivning på Torslanda Djurklinik så skulle det givetvis tjänas en slant på det och då blir det plötsligt lönsamt för en förening som är ideell och behöver pengar.
  Eller hur?
  Nu verkar det som att rykten om att Djurambulansen är ett missförstånd och enbart rykten enligt vad som kan utläsas härifrån men fortfarande försvinner det katter som går till avlivning så någon är det som tjänar pengar på uppdrag från Poseidon....undrar vem det är...?

  SvaraRadera
 8. Att det ska vara så svårt att fatta att det faktiskt finns folk som vill hjälpa djur istället för att snacka om (vad nu alla har fattat) rykten. Ge dig ut till Backa istället, se dig om o prata med boende dom kanske kan hjälpa dig. Ingen blir iallafall räddad av att alla sitter framför datorn.

  SvaraRadera
 9. Camilla Andersson29 oktober 2009 21:34

  Om kommentaren ovan var riktad till mig så är mitt svar: Numera går det att maila samt surfa på mobilen och kommentera med inlägg osv så du har ingen aning om jag redan befinner mig i Backa eller någon annanstans...häng med i tekniken;-)
  Du sitter tydligen själv och hänger framför datan...dock gör inte jag det.

  SvaraRadera
 10. Hej Camilla, det var inte riktat till dig.. Men om du nu tar åt dig så är det inte mitt problem. Jag är väl inte den som gnäller svarade bara på inlägget o du vet inte heller vad jag gör på min fritid så lägg ner attityden. OM VI ALLA HJÄLPS ÅT så kanske vi kan få ett slut på detta med att så många djur far illa. (O Jag vet oxå att man kan surfa med mobilen.) Varför måste alla ta allt så personligt??? Det är tydligen inte bara dom på djurambulansen som biter tillbaxs ELLER...
  En oberoende som blir trött på allt tjafs.

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym.....
  Jag har ingen attityd. Jag är bara mig själv. Dessutom: om du är så trött på allt tjafs...varför besvärar du dig med inlägg som innehåller absolut ingenting....
  MVH Camilla

  SvaraRadera
 12. Tjejer alltså...HAH!

  SvaraRadera
 13. Hej
  Jag hoppas att både Djurambulansen och Göteborgs Katthjälp är fokuserade på att hjälpa djuren och slutar lägga energi på denna debatt. Varför inte träffas och klara ut detta mellan er istället! Jag har senaste tiden funderat på att donera 5000kr till dessa bägge organisationer, men nu har jag blivit tveksam.

  SvaraRadera
 14. Till "Anonym23 maj 2012 12:35"

  Artikeln är från oktober 2009. För aktuell info om vår verksamhet, se gärna var hemsida www.goteborgskatthjalp.com och vår Facebook: http://www.facebook.com/pages/G%C3%B6teborgs-Katthj%C3%A4lp/335078697376

  /Göteborgs Katthjälp

  SvaraRadera