fredag 16 september 2011

Skadade minkar eller friska katter, vilka ska djurskyddsinspektörer lägga sin tid på?Minkar med stora skador, minkar som lever i sin egen avföring och döda minkar. Det var vad Djurrättsalliansen nyligen upptäckte på T Kihlbom AB:s farm i Svenljunga, Västra Götaland. Men länsstyrelsen menar att farmen är välskött.

– Min uppfattning över lag är att det är en seriös farm och att den är välskött, säger Anna Rönnow, djurskyddskontrollant vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Att det finns skadade djur på farmen kommenterar hon med följande:
– Jag kan inte svara på vad det beror på, men på sådana här stora farmer med 100 000-tals djur är sannolikheten stor att några blir sjuka och bitna, det händer alltid bland alla djurslag.

Länsstyrelsen har inte krävt att uppfödaren skulle ta åtgärder vad gäller de skadade minkarna. Man menar att farmen ”är seriös och välskött”.  När Göteborgs Fria Tidning granskar länsstyrelsens handlingar syns dock att länsstyrelsen själva upptäckt brister. Sår noterades på fem av farmerna i Västra Götaland, sterotypier på två och en av dem uppgavs inte hade några bra rutiner för att ta hand om döda djur. Enligt Rönnow finns det dock ”ingen anledning att ta åtgärder. ”

Samtidigt så har samma länsstyrelse för avsikt att förelägga oss på Göteborgs Katthjälp om åtgärdande av "brister" inom en av våra Trap Neuter Return kolonier med förvildade katter. Bristerna är att katterna är icke-hanterbara och att de isolerade kattkojor inte duger, det ska byggas en byggnad i full takhöjd. Det finns dock inget i lagstiftningen som säger att djur ska vara hanterbara och att kattkojor ska ha full takhöjd.

Det lustiga är att man i kontrollresultatet anger att:
 •  kraven avseende social kontakt eller att djuren ska hållas åtskilda är uppfylld
 •  katternas hull är godtagbart
 •  katterna hålls tillfredsställande rena och får nödvändigt pälsvård
 •  katterna hålls i en miljö som är anpassad till djurslaget,
 •  katterna hålls i ett klimat som är anpassat efter varje djurs behov och till djurhållningsformen,
 •  katterna ges foder som garanterar tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel,
 •  katterna har fri tillgång till rent dricksvatten,
 •  förvaringsutrymmen hålls tillfredsställande rena
 •  katterna har ett efter sitt behov anpassat skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst och kyla
 •  katternas miljö bedömdes vidare vara utan anmärkningar

Att stänga in djur i små burar i hela sitt liv för att sedan gasa ihjäl dem, och inte ge ett djur veterinärvård när huvudet är helt uppbitet är något länsstyrelsen inte har några problem med. Men att det finns föreningar som ideellt jobbar med att stabilisera kolonier med förvildade katter och ger dem ett liv som är anpassat till deras behov, utan att de förökar sig, och med skydd, mat och tillsyn, DET ska det läggas tid på!

2 kommentarer:

 1. Helt sjukt.. Håller helt med! Olika djurarter värderas olika. Helt fruktansvärt..

  Det är intressant att dem ofta bortförklarar vanvårdande med "på sådana här stora farmer med 100 000-tals djur är sannolikheten stor att några blir sjuka och bitna". Då kanske man inte borde ha så många djur om man inte kan ta hand om dem? Man kanske inte ska skaffa tio barn som man inte hinner ta hand om och sedan skylla på att dem är för många.. huh..

  SvaraRadera
 2. Det här känner man igen.Vad det beträffar djurskyddsinspektion från länsstyrelsen är det bara en stor bluff.En samling fjantiga och pinsamma personer som är kaxiga för att dom är en myndighet som dom säger.
  Ett djurhem som jobbar för alla djur fick efter en kontroll höra att det var allvarliga brister eftersom en bur var ca.en cm. för liten.Allt medan djurhemmet anmälde en person som hade massor med hundvalpar som inte sköttes.Den anmälningen gjordes det inte något åt.Den personen var en fantastisk djurägare enligt lst.
  Det är bättre att man agerar själv!!!

  SvaraRadera