torsdag 25 februari 2010

Skatten måste opereras!

Skatten hittades för några veckor sedan av en privatperson. Vi mailades och kom fram till att familjemedlemmar till upphittaren skulle vara jourhem åt honom tills vi hittar ett nytt hem.

Förra veckan åkte vi med Skatten för kastrering, vaccinering, id-märkning i örat och allmän koll. Skatten är en jättesnäll katt men var fräsig då man tog på nedre delen av ryggen på honom, så vi förstod att något var fel.

Väl hos veterinären så röntgades han och man upptäckte då att han har en bruten höft! Kanske har han blivit påkörd, men det är ingen ny skada, utan han har gått med detta ett tag. Skatten fick två olika smärtstillande mediciner att äta i tio dagar. Kliniken skickade även en remiss till en specialist på Blå stjärnan.

Idag var vi på Blå stjärnan med Skatten. Man konstaterade där att, citat
"Vi är i ett läge där man antingen opererar med en gång eller avlivar.".
Självklart avlivas inte Skatten, utan vi pratade istället om vad för operation som krävs. På större katter, tex Maine coon, kan man använda sig av protes, men det går inte i Skattens fall, då han är en liten huskatt. Veterinären ska nu skära bort lårbenskulan för att han ska kunna bli mer rörlig igen och slippa sin smärta. Detta kommer att resultera i att ena benet blir en aning kortare, men det kan man ju leva med! Skatten behöver även stretchas i benet för att det inte ska riskera att växa ihop fel. Veterinären Gustaf Svensson (för övrigt även klinikchef på kirurgikliniken) tror dock att han kommer att bli så gott som återställd om några månader när allt läkt.

Räkningen för Skattens höftoperation skulle egentligen gått på 18.000 kr men den snälla veterinären sänkte priset till 14.000, vilket vi såklart är oerhört tacksamma för! Han sa att han ville hjälpa till, då han tyckte att vi gör en så god sak. Vi hoppas att allt går bra och att det stannar på denna summa. Vill du skänka en slant till Skattens operation så är vi alla, även Skatten själv såklart, väldigt tacksamma!

Nu är Skatten hos Blå stjärnan. Han har flörtat in sig hos personalen som kärat ned sig totalt i honom! =) Goa lilla Skatten! Planen är att han ska opereras idag och komma hem till jourhemmet imorgon, men man fick på Blå stjärnan i morse in ett extremt akutfall som måste tas omgående, så han kanske blir kvar och opereras först imorgon och kommer hem på lördag.

Nu ska allt bli bra för lille Skatten.

2 kommentarer:

  1. Mjau på er, vännisar! Vi lovar att sprida ert pg-nummer till alla våra kattvänner, så att ni får hjälp att betala Skattens vård. För visst skall han få hjälp! Stackars lille kille, så ONT han måste ha... ni är fantastiska som ger honom chansen, trots att det blir dyrt för er!

    Tass från Imma, abbemissa för klosterkatterna.

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag kallas Kattson och jobbar på Södertälje Katthem. Jag vet att det är svårt när katter behöver akut hjälp och inte är försäkrade. På vårt katthem har vi startat en Akutfond, där vänliga djurvänner kan sätta in pengar som ska användas just för akuta behov. Det kanske kan vara ett tips även till er? Under tiden ska jag sätta in en slant till Skatten. Hoppas han snart blir bra igen. Och tack för att ni finns. Behovet är ju tyvärr stort även i Göteborgstrakten.

    SvaraRadera