Raskatt eller huskatt, varje katt som avlas fram bidrar till ”överskottet” av katter och gör att fler katter förblir hemlösa.
Återigen har vi hamnat i dåliga dagar inom uppfödarekretsen och bland raskattintresserade. Man är missnöjd med att vi inte vill lämna ut en av våra insamlingsbössor. Vi har i ett e-mail förklarad varför:
Vi har kommit fram till att vi inte vill släppa iväg en av våra insamlingsbössor med föreningens namn till någon som vi ej en träffat än mindre är aktiv i vårt föreningsarbete med just förvildade och hemlösa katter. Vill man göra föreningen en tjänst och bidra ekonomiskt för din egen del så är en gåva från dig och naturligtvis alla andra alltid välkommet. Vi söker även jourhem åt katter som är hemlösa just nu. Du kan även anmäla ditt intresse som volontär genom vår hemsida.
Istället för att skicka in en volontär- eller jourhemsanmälan så börjar man gnälla och vinkla på sin blogg:
Lägger snart ner och ger upp mina försök för att samla in pengar till hemlösa katter då det verkar vara ganska omöjligt att ordna. Det är ganska jobbigt och psykiskt ansträngande att erbjuda sin hjälp och bara få nej, trots att jag ju på något sätt vill tro att den behövs.. Så dagens tillstånd är uppgivet och gråtfärdigt.
Självklart reagerar bloggläsarna upprörda, vilken oseriös förening! Raskattägaren brinner ju för hemlösa katter!
Även om vi inte lämnar ut insamlingsbössor till folk vi inte känner så finns det så många olika sätt att hjälpa till, vi upplyser ju om de olika möjligheter som finns. Kanske den allra bästa hjälpen är att inte stödja uppfödning? All uppfödning bidrar till det stora ”överskottet” av katter. För varje katt som föds upp stannar en katt kvar på gatan. Om alla katter är lika mycket värda borde det ju inte spela någon roll om det är en raskatt eller en hemlös katt man tar hand om?
Ni har helt rätt i sak, tycker jag. Fast jag kan förstå att det känns snopet att få ett nej när man erbjuder sig att hjälpa till. Kan ni inte se till att ni har med information om detta på er hemsida så att alla vet vad som gäller direkt?
SvaraRaderaTill Anonym: Det finns redan all information om hur man kan hjälpa till på föreningens hemsidan. Ingenstans där står det att för vövrigt att föreningen vill ha hjälp med insamlingsbössorna. Vi har förklarat att vi ej lämnar ut våra insamlingsbössor med föreningens namn på till någon som vi ej känner till/känner till eller som ej är aktiv inom föreningen sen tidigare. Det tror vi inte någon annan förening skulle göra heller men denna person som gärna vill stå med en bössa i Nordstan kan ju isf prova med att fråga någon annan förening om hon kan bistå dem med den hjälpen, m det är just det hon vill hjälpa med.
SvaraRaderaEfvalena Styrelseledamot i Göteborgs Katthjälp
Hmm, svår fråga. Själv är jag helt emot all form av experiment med genmanipulation där man tar stora risker med div defekter för att till slut göra någon helt annan än själva djuret tillfredställd.
SvaraRaderaMed andra ord, nä, jag gillar inte rasuppfödning av någon sort alls. Det handlar ju mer om en extremsport i grenen ego än seriös djurhållning.
Som tur är så är jag inte i position att bestämma vad "mitt" katthem ställer sina bössor så jag slipper en jobbig konflikt. Visst, katthemmet behöver all hjälp -men är det ok att förknippas med uppfödsel av katter där andningsproblem ingår samt oförmåga till egen pälsvård?
Man skall inte lägga problemet med hemlösa katter på uppfödarna!
SvaraRaderaMan skall informera huskattsägare om hur viktigt det är med kastrering osv för det är DÄR problemet ligger! Många rasuppfödare jag vet har en eller flera huskatter hos sig och/eller stödjer aktivt det lokala katthemmet. Så det är inte DERAS problem med hemlösakatter!
Viktigt information till huskattsägare är vad som behövs, för om dom inte slutar släppa ut sina okastrerade honor kommer det aldrig ta slut!
Har själv tre huskatter som är kastrerade och det skulle ALDRIG falla mig in i att ta någon huskattskull, aldrig. Den marknaden är mättad, det är inte raskatten. Sprid viktigt information istället för att anklaga raskattsuppfödare!
Jag håller med Emma ovan - jag har hittills som uppfödare stött Göteborgs Katthjälp med bland annat 200 kr/såld kattunge men har ni den uppfattningen om oss uppfödare så får jag hitta något annat katthem att stödja.
SvaraRaderaGöteborgs Katthjälp jobbar mycket med att upplysa samhället om vikten av kastrering. Vad gäller avel av sällskapsdjur har vi samma filosofi som Djurens Rätt:
SvaraRadera”Vi är emot kommersiell uppfödning och avel av djur som står i motsättning till djurens intressen. Vi uppmanar alla som funderar på att skaffa ett sällskapsdjur att i första hand adoptera ett djur som behöver ett nytt hem, istället för att vända sig till en uppfödare.”
Emma: Du skriver att problemet ligger hos huskattsägare som har okastrerade katter. Det finns i Sverige ett stort ”överskott” av katter. Det totala antalet katter, raskatt som huskatt, gör att tillgången är många gånger större än efterfrågan. Du ska inte tro att raskattmarknaden inte är mättad. Även bland uppfödarna finns det de som avlivar kullar med ungar, ibland för att de inte ”blir av med de”, ibland ”enbart” för att de inte uppfyller rasstandarden, dvs att de har fel färg, inte har tillräckligt mycket av det av raskattkretsen bestämda utseendemässiga krav. Andra uppfödare ”rear” ut kattungarna och försöker på alla möjliga, lämpliga och olämpliga, kanaler att bli av med sina kullar.
Göteborgs Katthjälp ser ingen skillnad på raskatter eller huskatter, en katt är en katt och det finns det för många. Dessutom så kan man ifrågasätta om det är etisk försvarbart att uppföda katter som har fått ett visst utseende, och inte sällan tillhörande hälsomässiga problem, pga genetiska uppsättningar som inte skulle finnas kvar om man inte avlar vidare på dessa.
Det stora "överskottet" av katter är alla våras problem och alla vi har ett ansvar att bidra med att överskottet minskar. Det enda sättet att göra det är att sluta med att avla fram fler kattungar, raskatter som huskatter: varje katt som föds bidrar till överskottet.
Tycker man det är roligt att ta hand om kattungar så kan man alltid ställa upp som jourhem åt en dräktig katthona, det finns det många sådana som idag får föda sina ungar utomhus.
Tessera: Det ligger inte i vårt intresse att ”tjäna pengar” på din uppfödning. Att sluta med att öka kattöverskottet skulle för oss betyda så mycket mer än att ”tjäna” 200 kr för varje kattunga som du avlar fram.